Vet du hvorfor strikkefastheten er viktig?

I dag vil jeg skrive om noe som er veldig viktig, i strikkeverden, nemlig strikkefastheten.

strikkefastheten er personlig, så det er viktig for deg å finne din strikkefasthet, den bestemmer størrelsen på et strikkeplagg..

Når jeg skal strikke med et garn jeg aldri har strikket med før, sjekker jeg bestandig strikkefastheten min med det nye garnet.

Strikkefastheten som står oppgitt er kun veiledende, derfor er det viktig å ta seg tid til å sjekke den.

Ja, det er kjedelig å strikke en prøvelappe, MEN det lønner seg virkelig, for strikkefastheten har alt å si for hvordan et strikkeplagg blir. Det er veldig kjedelig å rekke opp en genser eller kofte fordi den blir mindre eller større pga av strikkefasten din ikke er som oppgitte veiledende strikkefasthet.

Så hva er strikkefasthet?

Det er antall masker du strikker på 10 cm både bredde og høyde. Er strikkefastheten din annerledes enn veiledende strikkefasthet så vil det få utfall for hvordan strikkeplagget blir. Det kan bli større eller mindre enn oppgitte mål, for strikkefastheten i en strikkeoppskrift er kun veiledende.

Vi strikker forskjellig, og strikkefastheten er personlig. Strikker du stramt bør du bytte til større pinner og strikker du løst bør du bruke mindre pinner.

Eksempel: Du tar deg tid til å sjekke strikkefastheten dine og det viser seg at du har 21 masker istedet for 22 masker som oppgitt på 10 cm. Det vil påvirke størrelsen på plagget du strikker, det betyr at du må bytte pinnestr, for en maske for lite betyr at du strikker for løst, og du bør gå ned en halv str på strikkepinnen

En halv pinnestørrelse opp eller ned gir som regel en maske mer eller mindre i strikkefasthet.

Det nytter ikke å klage på at strikkeplagget ble for lite eller stort hvis du ikke har samme strikkefasthet som veiledende strikkefasthet. Strikkefastheten er personlig, så jeg sier det igjen, sjekk strikkefastheten, det lønner seg.

Hvis du skal strikke en kofte eller genser med mye mønster, kan det være at du strikker strammere enn oppgitt strikkefasthet, da lønner det seg å gå opp en halv pinnestørrelse.

Ellers kan plagget bli for lite, og det er ikke noe gøy når man har strikket ferdig et plagg og du gleder deg til å ta det i bruk.

Det var dagens blogginnlegg fra meg 🙂

Ønsker deg en fin dag 🙂

Monika

Instagram og Nettbutikk

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg